Infraktioner (revner)

På grund af belastning kan der opstå revner i tænder i det lag, der hedder tandbenet/dentinen.

Revnerne kaldes også infraktioner og kan sammenlignes med trætheds- eller udmatningsbrud, og de kan ikke hele af sig selv.

Infraktioner må ikke forveksles med overfladiske, synlige emaljerevner, der som regel er uskadelige.

Hvordan opdager du infraktioner?

De første tegn på, at der er en revne i en tand er ofte ømhed ved tygning på noget hårdt eller sejt. Smerten er som regel kortvarig og jagende, og der er ofte samtidig øget kuldefølsomhed. Selvom symptomerne kan være meget generende, kan det være vanskeligt/umuligt for patienten selv at udpege den smertegivende tand.

Da disse revner ikke kan ses udefra og heller ikke på røntgenbilleder, kan det også være umuligt for tandlægen/ tandplejeren med sikkerhed at lokalisere problemet.

Undersøgelse med en specialbidepind kan i nogle tilfælde afsløre den symptomgivende tand, andre gange må man afvente, at patienten med større sikkerhed kan udpege den tand, der gør ondt.

Der er størst risiko for at tænder, der i forvejen er behandlet med fyldninger, får revner.

Specielt gamle amalgamfyldninger bevirker en risiko, som også hænger sammen med fyldningens størrelse. Der kan dog også være revner i tænder under selv små fyldninger, ligesom de meget sjældent kan forekomme i ellers helt intakte tænder.

Tandpres eller tænderskæren forøger risikoen for infraktioner, og det kan i nogle tilfælde være hensigtsmæssigt at anvende en bidskinne.

Der er altid en risiko for, at en tand med revne kan knække.

Sådan behandler vi infraktioner

Behandlingen består i at forsøge at stabilisere tanden, så revnen ikke giver sig under belastning. Det kan gøres med en plastfyldning eller eventuelt med en krone.

Hvis revnen har forbindelse til tandens nerverum, kan der være behov for rodbehandling.

Ved direkte brud af tanden må det knækkede stykke genopbygges, hvis det er muligt, men nogle tænder revner så uheldigt, at de ikke kan reddes og må fjernes. Man kan da overveje brobehandling eller behandling med implantat.

Det kan være belastende og tålmodighedskrævende for patienten at få fundet og behandlet en tand med revner.

Læs mere om infraktioner her.

Birthe S.
Birthe S.
5. December, 2022.
Extrem tandlægeskræk, men en tabt plombe i en fortand, tvang mig til tandlæge. Først var sekretæren Ulla ualmindelig sød og forstående, da jeg ringede og bestilte tid. Tandlægen Lena, forklarede alt undervejs og kan kun sige; der går ikke 32 år inden næste besøg. Den nye bedøvelse “tryllestaven” (som nok ikke er så ny) er da bare helt fantastisk. Tak for en rigtig go’ oplevelse, og et flot resultat.
Jakob Hermannsen
Jakob Hermannsen
3. Maj, 2022.
Tryg, troværdig og meget professionel behandling. Varm anbefaling.
Sabrina Westergaard
Sabrina Westergaard
4. Januar, 2020.
gitte munk
gitte munk
30. Oktober, 2018.
Fantastisk positiv oplevelse..Super kompetent Tandlæge..kan kun anbefales👍
Lissi Rasmussen
Lissi Rasmussen
7. Februar, 2017.
Erik Hoffmann Pedersen
Erik Hoffmann Pedersen
20. December, 2016.
En af de dyktigere danske tandlæger,alltid professoonel behandling
Tony
Tony
25. Juli, 2016.
Jørgen forstår at tale folk med tandlæge skreg til ro. Han tager den stille og rolig, han er super god at snakke med og priserne er fair. Jeg har haft hele 5 tandlæger, og er glad for at have endt her. Han blev anbefalet af mine forældre, og jeg har ikke set tilbage siden.