Erosioner (syreskader)

Syreskader kaldes også for erosioner og opstår, når syre fra mad og drikkevarer eller fra maven gennem længere tid ætser tænderne, så emaljen opløses.

Den tabte emalje kan ikke gendannes.

Syreskader er et stigende problem i takt med stigende forbrug af læskedrikke (især cola) og energidrikke.

Risikoen for at udvikle syreskader afhænger blandt andet af kost- og drikkevaner, altså hvor ofte/hvor længe, eller hvordan indtager man det sure samt af produktets pH- værdi/surhedsgrad.

Mundhygiejnen og mængden af spyt påvirker også syrens effekt. Mange er ikke klar over, at frugt også kan være surt og forvolde skade.

Det kan være svært selv at opdage de første tegn på syreskader.

Vær opmærksom på erosioner

Der kan være tale om øget følsomhed i tænderne for temperatur og små brud af emaljen, som også kan ændre udseende, ofte i retning af mere mat.

Opdages begyndende syreskader tidligt, kan det være tilstrækkeligt blot at ændre vaner/undgå det, som har forvoldt skaden.

Er der tale om mindre skader, kan der eventuelt behandles med fluor og mindre plastfyldninger.

Ved udtalte syreskader kan der være behov for meget omfattende behandling.

Ser vi syreskader ved en undersøgelse, vil vi tale med dig om dine kostvaner/livsstil og vejlede dig omhyggeligt om, hvordan du forebygger yderligere skader samt om eventuelle behandlingsmuligheder.

Læs mere om erosioner på Tandlægeforeningens hjemmeside.

Birthe S.
Birthe S.
5. December, 2022.
Extrem tandlægeskræk, men en tabt plombe i en fortand, tvang mig til tandlæge. Først var sekretæren Ulla ualmindelig sød og forstående, da jeg ringede og bestilte tid. Tandlægen Lena, forklarede alt undervejs og kan kun sige; der går ikke 32 år inden næste besøg. Den nye bedøvelse “tryllestaven” (som nok ikke er så ny) er da bare helt fantastisk. Tak for en rigtig go’ oplevelse, og et flot resultat.
Jakob Hermannsen
Jakob Hermannsen
3. Maj, 2022.
Tryg, troværdig og meget professionel behandling. Varm anbefaling.
Sabrina Westergaard
Sabrina Westergaard
4. Januar, 2020.
gitte munk
gitte munk
30. Oktober, 2018.
Fantastisk positiv oplevelse..Super kompetent Tandlæge..kan kun anbefales👍
Lissi Rasmussen
Lissi Rasmussen
7. Februar, 2017.
Erik Hoffmann Pedersen
Erik Hoffmann Pedersen
20. December, 2016.
En af de dyktigere danske tandlæger,alltid professoonel behandling
Tony
Tony
25. Juli, 2016.
Jørgen forstår at tale folk med tandlæge skreg til ro. Han tager den stille og rolig, han er super god at snakke med og priserne er fair. Jeg har haft hele 5 tandlæger, og er glad for at have endt her. Han blev anbefalet af mine forældre, og jeg har ikke set tilbage siden.