Hvad er rodbehandling – og hvordan foregår behandlingen?

Der er behov for rodbehandling, når der er gået betændelse i nerven i en tand. Tilstanden kan være forbundet med smerte, men dette er ikke altid tilfældet. Hvis der er afløb for betændelsen, gør det sjældent ondt i tanden. Dog er problemet der stadig, og det skal behandles af en tandlæge. Bliver tanden ikke behandlet, kan bakterierne fra betændelsen sprede sig til andre dele af kroppen.

Sådan opstår problemet

Et hul i en tand er fyldt med bakterier, og der kan være risiko for, at bakterierne går gennem tandbenet og ned til nerven. Bakterierne udvikler betændelse i tandnerven, som ligger i midten af tandroden. Derfor kan det blive nødvendigt at fjerne nerven og desinficere den kanal, som nerven ligger i. Det sker ved en rodbehandling. Behandles sygdommen ikke, kan det resultere i rodspidsbetændelse, hvilket er en forværring af tilstanden og spredning af infektionen.

Har du tidligere haft et hul i tanden, som er blevet behandlet med en fyldning, kan bakterier også have haft passage, hvis hullet og dermed fyldningen har ligget tæt på tandnerven. Er din tand blevet udsat for traume, som f.eks. ved fald eller slag, kan dette bevirke, at nerven går til grunde og dør, og der vil opstå behov for rodbehandling.

Processen ved en rodbehandling

Rodbehandling foregår i lokalbedøvelse. I nogle tilfælde er det nødvendigt samtidigt at behandle med antibiotika.

Først bores et hul i tanden, som giver adgang til nerven. Nerven fjernes, og rodkanalen renses og udvides forsigtigt med meget fine instrumenter. Til sidst i behandlingen foretages rodfyldning, hvor den desinficerede rodkanal forsegles tæt med rodfyldningsmateriale. Efter rodbehandling er det ofte bedst at forsyne tanden med en krone for at nedsætte risikoen for at tanden kan knække, eller for reinfektion.

Er rodbehandling smertefuldt?

Er der betændelse i tandnerven kan det give smerter og det kan i nogen tilfælde være svært / umuligt at bedøve tanden. I de tilfælde lægges der noget desinficerende i tanden for at gøre den smertefri og behandlingen fortsættes på et andet tidspunkt.

Smerter efter en rodbehandling

Rodbehandling er et stort indgreb på en tand og det er ikke ualmindeligt at der kan være smerter fra tanden 2-3 dage efter behandlingen.

En rodbehandlet tand er svækket fordi der ikke er nogen blodgennemstrømning i tanden og fordi der er boret mere i tanden. Det er derfor bedst at en rodbehandlet tand forsynes med en krone.

Hvad koster rodbehandling?

Prisen på rodbehandling varierer meget og er afhængig af hvor mange rødder / rodkanaler tanden har og hvor vanskeligt det er at rense ud i rodkanalerne.

Kontakt os

Har du spørgsmål vedrørende rodbehandling eller er du i tvivl om, om du har behov for en rodbehandling, er du altid velkommen til at kontakte os for mere information om symptomer og behandlingsmuligheder.

Du kan læse mere om på Tandlægeforeningens hjemmeside.

Birthe S.
Birthe S.
5. December, 2022.
Extrem tandlægeskræk, men en tabt plombe i en fortand, tvang mig til tandlæge. Først var sekretæren Ulla ualmindelig sød og forstående, da jeg ringede og bestilte tid. Tandlægen Lena, forklarede alt undervejs og kan kun sige; der går ikke 32 år inden næste besøg. Den nye bedøvelse “tryllestaven” (som nok ikke er så ny) er da bare helt fantastisk. Tak for en rigtig go’ oplevelse, og et flot resultat.
Jakob Hermannsen
Jakob Hermannsen
3. Maj, 2022.
Tryg, troværdig og meget professionel behandling. Varm anbefaling.
Sabrina Westergaard
Sabrina Westergaard
4. Januar, 2020.
gitte munk
gitte munk
30. Oktober, 2018.
Fantastisk positiv oplevelse..Super kompetent Tandlæge..kan kun anbefales👍
Lissi Rasmussen
Lissi Rasmussen
7. Februar, 2017.
Erik Hoffmann Pedersen
Erik Hoffmann Pedersen
20. December, 2016.
En af de dyktigere danske tandlæger,alltid professoonel behandling
Tony
Tony
25. Juli, 2016.
Jørgen forstår at tale folk med tandlæge skreg til ro. Han tager den stille og rolig, han er super god at snakke med og priserne er fair. Jeg har haft hele 5 tandlæger, og er glad for at have endt her. Han blev anbefalet af mine forældre, og jeg har ikke set tilbage siden.