Tandlæge i Vejle

Tandlæge i Vejle

Hvad er rodbehandling – og hvordan foregår behandlingen?

Der er behov for rodbehandling, når der er gået betændelse i nerven i en tand. Tilstanden kan være forbundet med smerte, men dette er ikke altid tilfældet. Hvis der er afløb for betændelsen, gør det sjældent ondt i tanden. Dog er problemet der stadig, og det skal behandles af en tandlæge. Bliver tanden ikke behandlet, kan bakterierne fra betændelsen sprede sig til andre dele af kroppen.

Sådan opstår problemet

Et hul i en tand er fyldt med bakterier, og der kan være risiko for, at bakterierne går gennem tandbenet og ned til nerven. Bakterierne udvikler betændelse i tandnerven, som ligger i midten af tandroden. Derfor kan det blive nødvendigt at fjerne nerven og desinficere den kanal, som nerven ligger i. Det sker ved en rodbehandling. Behandles sygdommen ikke, kan det resultere i rodspidsbetændelse, hvilket er en forværring af tilstanden og spredning af infektionen.

Har du tidligere haft et hul i tanden, som er blevet behandlet med en fyldning, kan bakterier også have haft passage, hvis hullet og dermed fyldningen har ligget tæt på tandnerven. Er din tand blevet udsat for traume, som f.eks. ved fald eller slag, kan dette bevirke, at nerven går til grunde og dør, og der vil opstå behov for rodbehandling.

Processen ved en rodbehandling

Rodbehandling foregår i lokalbedøvelse. I nogle tilfælde er det nødvendigt samtidigt at behandle med antibiotika.

Først bores et hul i tanden, som giver adgang til nerven. Nerven fjernes, og rodkanalen renses og udvides forsigtigt med meget fine instrumenter. Til sidst i behandlingen foretages rodfyldning, hvor den desinficerede rodkanal forsegles tæt med rodfyldningsmateriale. Efter rodbehandling er det ofte bedst at forsyne tanden med en krone for at nedsætte risiko for reinfektion.

Du kan læse mere om rodbehandling under fanen “Behandlinger” eller på Tandlægeforeningens hjemmeside.

Har du spørgsmål vedrørende rodbehandling eller er du i tvivl om, om du har behov for en rodbehandling, er du altid velkommen til at kontakte os for mere information om symptomer og behandlingsmuligheder.