Hvad skyldes isninger i tænderne, og hvad kan man gøre?

Langt de fleste mennesker har prøvet at få isninger i tænderne. Det sker ofte, når du spiser eller drikker noget, der er koldt, varmt, sødt eller surt. Isningerne kan være rigtig ubehagelige, da smerten er jagende og skarp. Sker det kun en gang imellem, at du får isninger i tænderne, kræver det ikke behandling. Gør det meget ondt og sker hyppigt, bør du konsultere tandlægen om behandling.

Hvordan får man isninger i tænderne?

Isninger i tænderne kan skyldes flere ting. Smerten kan komme fra et hul eller en revne i tanden, hvilket tandlægen kan fastslå. Isninger kan også opstå pga. en dårlig fyldning. Har du mistanke om disse tilfælde, så kontakt os her på klinikken for behandlingsmuligheder.

Hvis tandhalsen er blottet, ved at tandkødet har trukket sig tilbage, kan dette også forårsage isninger. Her vil tandbenet specielt reagere på indtagelse af føde eller væske, der er for koldt, varmt, surt eller sødt. Samtidig kan tandbørstning udløse de jagende smerter ved isninger.

Hvordan undgår man isninger?

For at undgå isninger i tænderne er der heldigvis ting, du selv kan gøre derhjemme. Tjek for eksempel, om du børster dine tænder for hårdt. Dette kan man ofte se på tandbørsten, hvor børstehårene gerne skulle stritte lige ud – og ikke ud til siderne. Din børsteteknik bør være skånsom.

Overvej, om du bør købe en anden tandpasta. En tandpasta med et højt indhold af fluor og minimal slibemiddel er god for dine følsomme tænder. Dette vil mindske isninger i tænderne, og fluoren danner et beskyttende lag på dine tandhalse.

Samtidig kan du til hverdag også holde lidt igen med mad og drikke, der generelt indeholder meget syre, som f.eks. sodavand og juiceprodukter.

Du kan læse mere om isninger i tænderne og følsomme tandhalse under fanen “Behandlinger” eller på Tandlægeforeningens hjemmeside.

Hvis du er generet af isninger i tænderne, er du velkommen til at kontakte os. Vi kan undersøge dine tænder og overveje behandlings- og forebyggelsesmuligheder sammen med dig.

Birthe S.
Birthe S.
5. December, 2022.
Extrem tandlægeskræk, men en tabt plombe i en fortand, tvang mig til tandlæge. Først var sekretæren Ulla ualmindelig sød og forstående, da jeg ringede og bestilte tid. Tandlægen Lena, forklarede alt undervejs og kan kun sige; der går ikke 32 år inden næste besøg. Den nye bedøvelse “tryllestaven” (som nok ikke er så ny) er da bare helt fantastisk. Tak for en rigtig go’ oplevelse, og et flot resultat.
Jakob Hermannsen
Jakob Hermannsen
3. Maj, 2022.
Tryg, troværdig og meget professionel behandling. Varm anbefaling.
Sabrina Westergaard
Sabrina Westergaard
4. Januar, 2020.
gitte munk
gitte munk
30. Oktober, 2018.
Fantastisk positiv oplevelse..Super kompetent Tandlæge..kan kun anbefales👍
Lissi Rasmussen
Lissi Rasmussen
7. Februar, 2017.
Erik Hoffmann Pedersen
Erik Hoffmann Pedersen
20. December, 2016.
En af de dyktigere danske tandlæger,alltid professoonel behandling
Tony
Tony
25. Juli, 2016.
Jørgen forstår at tale folk med tandlæge skreg til ro. Han tager den stille og rolig, han er super god at snakke med og priserne er fair. Jeg har haft hele 5 tandlæger, og er glad for at have endt her. Han blev anbefalet af mine forældre, og jeg har ikke set tilbage siden.