Tandlæge i Vejle

Tandlæge i Vejle

Hvad skyldes isninger i tænderne, og hvad kan man gøre?

Langt de fleste mennesker har prøvet at få isninger i tænderne. Det sker ofte, når du spiser eller drikker noget, der er koldt, varmt, sødt eller surt. Isningerne kan være rigtig ubehagelige, da smerten er jagende og skarp. Sker det kun en gang imellem, at du får isninger i tænderne, kræver det ikke behandling. Gør det meget ondt og sker hyppigt, bør du konsultere tandlægen om behandling.

Kvinde der har fået lavet isninger i tænderne

Hvordan får man isninger i tænderne?

Isninger i tænderne kan skyldes flere ting. Smerten kan komme fra et hul eller en revne i tanden, hvilket tandlægen kan fastslå. Isninger kan også opstå pga. en dårlig fyldning. Har du mistanke om disse tilfælde, så kontakt os her på klinikken for behandlingsmuligheder.

Hvis tandhalsen er blottet, ved at tandkødet har trukket sig tilbage, kan dette også forårsage isninger. Her vil tandbenet specielt reagere på indtagelse af føde eller væske, der er for koldt, varmt, surt eller sødt. Samtidig kan tandbørstning udløse de jagende smerter ved isninger.

Hvordan undgår man isninger?

For at undgå isninger i tænderne er der heldigvis ting, du selv kan gøre derhjemme. Tjek for eksempel, om du børster dine tænder for hårdt. Dette kan man ofte se på tandbørsten, hvor børstehårene gerne skulle stritte lige ud – og ikke ud til siderne. Din børsteteknik bør være skånsom.

Overvej, om du bør købe en anden tandpasta. En tandpasta med et højt indhold af fluor og minimal slibemiddel er god for dine følsomme tænder. Dette vil mindske isninger i tænderne, og fluoren danner et beskyttende lag på dine tandhalse.

Samtidig kan du til hverdag også holde lidt igen med mad og drikke, der generelt indeholder meget syre, som f.eks. sodavand og juiceprodukter.

Du kan læse mere om isninger i tænderne og følsomme tandhalse under fanen “Behandlinger” eller på Tandlægeforeningens hjemmeside.

Hvis du er generet af isninger i tænderne, er du velkommen til at kontakte os. Vi kan undersøge dine tænder og overveje behandlings- og forebyggelsesmuligheder sammen med dig.